Ψυχολογία στο τζόγο και στο στοίχημα

To mental κομμάτι του τζόγου και η συμβολή του στο αθλητικό στοίχημα

 

Remember this: The house doesn't beat the player. It just gives him the opportunity to beat himself.

Ξεκινάω το κείμενο αυτό με το απόφθεγμα του Nick "The Greek" Dandolos, Για όσους δεν γνωρίζουν ο

Nick the Greek ήταν επαγγελματίας παίκτης "τυχερών παιχνιδιών", κυρίως πόκερ, από εκεί έγινε γνωστός. 

Λέγεται ότι είχε σπουδάσει φιλοσοφία πριν μεταναστεύσει στην Αμερική και κάποια από τα λεγόμενα του σχετικά με το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια είναι πολύ δυνατά. Το παραπάνω το θεωρώ απο τα κορυφαία.

Αν το δούμε λίγο ρεαλιστικά θα διαπιστώσουμε αυτό ακριβώς. The house, στην περίπτωση μας εφόσον μιλάμε για στοίχημα ο μπουκ, μας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία, να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Όποιος δεν καταφέρει να νικήσει τον ίδιο του τον εαυτό, τα δαιμόνια του, τις αδυναμίες του, το εγώ του, θα δυσκολευτεί πολύ να νικήσει εντελή και τον μπουκ. 

 

 

Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, αλλά ο γενικός κανόνας κατά την άποψη μου είναι ακριβώς αυτό. Όσο νωρίτερα δώσεις την μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό, και όσο νωρίτερα γίνεις κυρίαρχος των συναισθημάτων, των αδυναμιών και τον παθών σου τόσο πιο εύκολα θα καταφέρεις να νικήσεις και τον μπουκ.

 

O Jared Tendler στο βιβλίο του The mental game of poker, μιλάει για 4 βασικα στοιχεία που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός παίκτη σχετικά με το mental κομμάτι.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στα:

1.Tilt

2. Fear

3. Motivation

4. Confidence

 

Πολλές φορές κλέβω πραγματάκια από το πόκερ για να καλύψω κάποιες έννοιες που αφορούν και το στοίχημα. Μιας και το έφερε η κουβέντα να πω ότι και το δύο παιχνίδια έχουν αρκετά κοινά σημεία. Πέρα από το παιχνίδι αυτό κάθε αυτό και τον τρόπο που παίζονται, και τα δύο έχουν να κάνουν με πιθανότητες και προϋποθέτουν γνώση αυτών. Και στο πόκερ και στο στοίχημα οι καλοί παίκτες ψάχνουν την αξία, στο πρώτο με βάση τα φύλλα που τους μοιράζονται ενώ στο δεύτερο με βάση τις αποδόσεις που τους προσφέρονται. Tο bankroll management είναι εξίσου σημαντικό και στα δύο καθώς και το mental κομμάτι και το πως εμείς οι παίκτες το διαχειριζόμαστε.

Σε αντίθεση με το πόκερ όμως, όπου ο παίκτης επιλέγει κατά κάποιο τρόπο την δυσκολία και το επίπεδο του αντιπάλου του, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, στο στοίχημα ερχόμαστε κατευθείαν αντιμέτωποι με τον “αρχηγό” με το θηρίο οπότε οι σφαλιάρες που τρώμε είναι κάπως πιο ηχηρές. Δεν θα επεκταθώ άλλο, ίσως σε κάποιο μελλοντικό άρθρο να μιλήσω εκτενέστερα για τα δύο αυτά παιχνίδια, τις ομοιότητες και τις διαφορές.

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.

 

Tilt, φόβος, κίνητρο και αυτοπεποίθηση λοιπόν.

Σε γενικές γραμμές το ίδιο ισχύει και για όσους ασχολούνται με το στοίχημα. Θα αντικαταστήσω μόνο το φόβο με ένα σύνολο συναισθημάτων όπως η απογοήτευση, η αμφιβολία, το αίσθημα της εκδίκησης (θα ρεφάρω κλπ) και σίγουρα κακή ψυχολογική κατάσταση όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα θέλαμε.

 

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, ένα ένα.

Το tilt προφανώς γνωρίζετε τι είναι αν και δεν υπάρχει κάποιος όρος να το αποδώσω 100% στα ελληνικά.  Θα προσπαθήσω όμως να το περιγράψω με λίγα λόγια.

Το tilt λοιπόν είναι η κατάσταση εκείνη όταν ο παίκτης μετά από μια σειρά γεγονότων χάνει τον έλεγχο, θυμώνει και θολώνει. Οι πράξεις του από εκει και έπειτα δεν είναι αποτέλεσμα λογικής σκέψης παρά μόνο αντανακλαστικές κινήσεις με μοναδικό σκοπό την "εκδίκηση" κατά κάποιο τρόπο απέναντι στον μπουκ. Βέβαια το μόνο πράγμα που καταφέρνει κάποιος σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθως να χάσει μέρος ή και ολόκληρη την κάβα που διαθέτει ή ακόμη χειρότερα εκτός από αυτό να μείνει και χωρίς οθόνη ή σπασμένο κινητό κλπ κλπ.

 

O Tendler αναφέρει ότι το tilt είναι δύσκολο να το προσδιορίσεις ακριβώς, καθώς είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία για ότι ακολουθεί.

Δίνει τον παρακάτω ορισμό:

Tilt = Anger + Bad Play και λέει

To fix tilt you have to know why you played badly. Only when you know the cause of your poor play can you devise a specific strategy to fix it.

Anger is the symptom - not the real problem.

 

Άρα, εκτός από την δυσκολία προσδιορισμού είναι και δύσκολο να εξαλειφθεί τελείως, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από το να παίζεις σωστά. Και αν αναλογιστούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που παίζει στοίχημα χάνει, άρα δεν παίζει σωστά τότε είναι σίγουρο ότι πολύς κόσμος εκεί έξω “τιλτάρει” άσχημα με ότι αυτό συνεπάγεται. Τώρα, για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε θα πρέπει να βρούμε την αιτία ή μάλλον τις αιτίες που το προκαλούν, θα πρέπει δηλαδή να σκάψουμε αρκετά βαθιά.

Οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης αρνητικών συναισθημάτων και κατ επέκταση του τιλτ φαίνεται να είναι πολλές και έχουν να κάνουν κυρίως με την μη κατανόηση του παιχνιδιού και όλων των στοιχείων που το συνθέτουν. Παρακάτω θα αναφέρω τα πιο σημαντικά κατά την άποψή μου. Η σειρά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία καθώς λίγο πολύ όλα συμβάλουν στο τιλτ και αν δεν τα διορθώσουμε θα βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις ξανά και ξανά.

 

1. Μεγάλες προσδοκίες

 

Το να περιμένεις από την μέρα στην άλλη να βγάλεις λεφτά από το στοίχημα είναι από τις μεγαλύτερες αυταπάτες που μπορεί κάποιος να πιστέψει. Προσέξτε, στατιστικά και μόνο είναι πιο εύκολο να γίνει κάποιος χειρουργός ή ξέρω εγώ τι και προφανώς να βγάλει πολλά λεφτά από εκεί παρά το να καταφέρει να βγάλει πολλά λεφτά από το στοίχημα. Δυστυχώς αυτά λένε τα νούμερα.

 

Το ιδανικό είναι να θέτουμε ανά καιρούς μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους έτσι ώστε να μην απογοητευόμαστε. Ένας ρεαλιστικός στόχος π.χ. είναι η αύξηση της μπανκας κατά X% σε βάθος ενός χρόνου. Πιο δύσκολος ο διπλασιασμός, πάλι όμως σε βάθος χρόνου. Εάν σας φαίνεται εύκολος ο διπλασιασμός της μπάνκας να σας υπενθυμίσω ότι τα 1.000 ευρώ με 10 διπλασιασμούς γίνονται 1.000.000. Πόσοι βγάζουν τόσα σε 10 χρόνια ανεξαρτήτως απασχόλησης και επαγγέλματος.

Ένας άλλος στόχος είναι π.χ. για ένα χρονικό διάστημα να μην παίξουμε ούτε σεντ αλλά να διαβάσουμε τα πάντα περί θεωρία στοιχήματος κλπ.

Ξεκινήστε από το τελευταίο και όταν πατήσετε καλύτερα στα πόδια σας κάντε ένα πλάνο και εφαρμόστε το. Θα διαπιστώσετε ότι τα έντονα συναισθήματα σιγά σιγά θα αποχωρήσουν ή θα ελαττωθούν, γιατί πολύ απλά θα γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε και γιατί το κάνετε. Και τα αποτελέσματα θα είναι κάπως πιο προβλέψιμα όποτε θα ξέρετε και τι να περιμένετε και που μπορείτε να φτάσετε.

 

2. Ελαχιστη εως καθολου ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ και μη κατανοηση βασικων πραγματων

 

Εάν σας έλεγα ότι στοιχηματίζοντας 10 ευρώ σε ένα γεγονός θα πάρετε πίσω 9 ευρώ θα στοιχηματιζατε; Προφανώς και όχι.

Προσοχή, δεν σας είπα ότι δεν θα πάρετε τίποτα πίσω αλλά 9 ολόκληρα ευρώ. Καλά καταλάβατε κράτησα για πάρτη μου μόνο την γκανιότα. Μου είναι υπεραρκετή.

Αν σας έλεγα επίσης ότι στοιχηματίζοντας 10 ευρώ σε παρολί με 5 αγώνες και συνολική απόδοση 50, κατά 98% δεν θα πάρετε τίποτα πίσω, θα στοιχηματίζατε;  Δε νομίζω.

Το συγκεκριμένο παρολί θα το πιάνετε σχεδόν 1 στις 100 φορές που θα το ρίχνετε (ιδανικά, στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή) αλλά και όταν κερδίσετε θα πάρετε λιγότερα από όσα θα έπρεπε.

 

Πώς μπορεί να περιμένει κάποιος να ανταποδώσει μια ενέργεια του η οποία δεν βασίζεται πουθενά. Εάν δεν κατανοήσουμε κάθε πτυχή της ενασχόλησης αυτής θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να συμβιβαστούμε και με τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν.

Εάν όμως συμφιλιωθούμε εξ αρχής με το γεγονός ότι το 1.25 μακροχρόνια θα "σπάει" 1 στις 5 φορές ότι και να γίνει, τότε όταν π.χ. η Μπαρτσελόνα δεν κερδίσει την Γρανάδα, το τιλτ δεν θα χτυπήσει κόκκινο γιατί ουσιαστικά είναι κάτι αναμενόμενο κάτι που περιμένουμε να συμβεί και θα συμβεί μακροχρόνια τόσες φόρες όσες υποδηλώνουν οι πιθανότητες, οι αποδόσεις δηλαδή.

Επίσης εάν γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτό το 1.25 που σπάει 1 στις 5 φορές, αν το βρουμε και το παίξουμε σε απόδοση π.χ. 1.33, τότε θα είμαστε κερδισμένοι μακροχρόνια παρόλο που θα συνεχίζει να σπάει με την ίδια συχνότητα. (Προφανώς το 1.25 και το 1.33 αναφέρονται ως παραδείγματα, το ίδιο ισχύει και με το 1.65 π.χ., στις 10 φορές τις 4 θα σπάσει κ.ο.κ).

 

Άρα πρέπει να δουλέψουμε, να κατανοήσουμε τους αριθμούς και τι αυτά εκφράζουν έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε ευκαιρία προκύψει προς όφελος μας. Τότε θα αναβλύζουν θετικά συναισθήματα και θα αντικαταστήσουν τα αρνητικά που ήταν εκεί τόσο καιρό για να μας υπενθυμίζουν τις αδυναμίες και τις παραλείψεις σας.

 

3. Πονταρουμε παραπανω απο οσα αντεχουμε

 

Εάν π.χ. ο μισθός μας είναι 1000 ευρώ, ζούμε σε ένα μέρος που όλα τα έξοδα μας δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, άρα μας μένουν για αποταμίευση 700 ευρώ κάθε μήνα (μην ρωτάτε που είναι το μέρος αυτό, υποθετικό σενάριο είναι). Εάν τώρα από αυτά τα 700 ευρώ αποφασίζουμε ότι 10 ευρώ κάθε μήνα θα τα παίζουμε στοίχημα. Όταν λέμε 10 εννοούμε 10 αυστηρά.  

Δεν θα πάμε μια φορά το μήνα σινεμά π.χ. που πάει η παρέα μας και απλά το εισιτήριο του σινεμά έχουμε αποφασίσει να το παίξουμε στοίχημα. Υπάρχει ποτέ πιθανότητα ακόμη και αν χάναμε συνέχεια να μας επηρέαζε την υπόλοιπη καθημερινότητα το γεγονός αυτό;

Προφανώς η απάντηση είναι όχι.

 

Εάν όμως από τα 1000 ευρώ παίζαμε τα 800, στο τέλος του μήνα όχι μόνο δεν θα αποταμιεύαμε αλλά δεν θα είχαμε να πληρώσουμε ούτε για τα βασικά μας έξοδα, με αποτέλεσμα το στρες, την στεναχώρια, το τιλτ κλπ. Άρα αρχικά παίζουμε τόσα, όσα δεν μας ενοχλούν να τα χάσουμε.

Εύκολο;

Όχι, σχεδόν ακατόρθωτο από ότι φαίνεται, άρα τι κάνουμε;

Διαβάζουμε προφανώς τι σημαίνει bankroll management και το εφαρμόζουμε στο ακέραιο.

 

4. Δεν μαθαινουμε απο τα λαθη μας

 

Δεν έχω κάτι να αναλύσω εδώ, απλά θυμηθείτε πόσες φορές υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι αυτό ή το άλλο δεν θα τα ξανακάνετε. Π.χ. προσωπικά στην αρχή είχα προσπαθήσει να απαγόρευσω στον εαυτό μου να στοιχηματίζω από το κινητό όταν ήμουν εκτός σπιτιού, όταν δεν είχα δηλαδή προσβασή στο PC μου και σε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσα εκείνο το διάστημα. Τα κατάφερα μετά από 1 χρόνο :).

Δεν υπάρχει κανένα κακό αν το κινητό σου το χρησιμοποιείς ως επέκταση και απαραίτητο εργαλείο παράλληλα με το PC σου ή το laptop σου ή γενικά με τα εργαλεία σου. Άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο, πιστεύω καταλαβαίνετε τι εννοώ.

 

Δεν ξέρω τι κακίες συνήθεις έχει ο καθένας αλλά καλό είναι να μάθετε από αυτές και προσπαθήστε να τις κόψετε. Προκαλούν φύρα που πολλές φορές δεν φαντάζεστε πόσο ζημιά προκαλούν. Αναλογιστείτε ότι στην καλύτερη περίπτωση το πλεονέκτημά μας απέναντι στο μπουκ είναι ήδη "μικρό" όποτε δεν υπάρχει πολυτέλεια για επιπλέον διαρροές.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε και να διορθώστε πρώτα τα μικρά προβλήματα, αυτά που δεν βλέπετε καν και δυσκολεύεστε να τα παραδεχτείτε. Διορθώστε επίσης τις όποιες πράξεις σας στοιχίζουν περισσότερο, και κυρίως τα λάθη που συμβαίνουν πιο συχνά. Διορθώστε οτιδήποτε σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

 

5. Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας

 

Έχω αναφέρει και σε άλλο κείμενο πόσο σημαντικό κομμάτι είναι η προσαρμοστικότητα στο στοίχημα. Το ότι κάποιος κερδίζει σήμερα και έχει κάποιο πλεονέκτημα απέναντι στον μπουκ δεν σημαίνει ότι θα το έχει απαραίτητα για πάντα. Ο μπουκ από την πλευρά του έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να καταλάβει που πάσχει όπως επίσης έχει και τα κατάλληλα εργαλεία να τα διορθώσει αν χρειαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έτσι και ο παίκτης εάν θέλει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και έτοιμος για το επόμενο βήμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Τώρα βραχυπρόθεσμα όπως είπαμε, πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση για κάθε στοίχημα που ρίχνουμε έτσι ώστε να ξέρουμε και τι να περιμένουμε. Θα υπάρχουν φορές που θα τρέχουμε κάποια καλά σερί θετικών αποτελεσμάτων και όπως είναι φυσικό η αυτοπεποίθηση και ίσως η υπεροψία θα χτυπήσουν κόκκινο. Είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση τα συναισθήματα αυτά αλλά από την άλλη θα πρέπει να έχουμε και αυτοέλεγχο γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μεγάλες νίκες νομίζουμε ότι πλέον δεν μας σταματάει τίποτα και ότι βρήκαμε την κότα με τα χρυσά αυγά. Και έτσι χωρίς καν να το καταλάβουμε ανεβάζουμε stake, ρίχνουμε πιο πολλά μπετ (άσκοπα κακά μπετ) και γενικά ξεφεύγουμε από το πλάνο μας, μέχρι τελικά να προσγειωθούμε απότομα με αποτέλεσμα τα έντονα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός κλπ να εμφανίζονται ξανά.

 

 

Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και να δώσουμε βάση είναι ότι το τιλτ και γενικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε έχουν και τα θετικά τους. Είναι εκεί για να μας θυμίζουν τις αδυναμίες μας και να μας βοηθήσουν να τις ανακαλύψουμε. Θα πρέπει όπως είπαμε να βρούμε τις αιτίες που τα προκαλούν και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να τις εξαλείψουμε ή όχι. Δεν είναι εύκολο καθώς προϋποθέτει να “γυμνάσουμε” καλά το mental κομμάτι μας και να αλλάξουμε νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες μέσα μας αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε.

 

Ως επίλογο για το πρώτο αυτό μέρος, θα αφήσω στο σημείο αυτό ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Tendler.

 

There is one basic brain function that is not well-known by players, or even by the general public. Failing to understand it directly impacts your attempts to control and fix emotional problems.

First, here’s a little background information to help you understand how the brain works. The brain is organized in a hierarchy. The first level is where all of the most important functions of the brain are stored, such as heart rate, breathing, balance, and sleep/wake cycles. The second level of the brain is the emotional system, and the third is the mental level containing all of the higher brain functions, such as thinking, planning, perception, awareness, organization, and emotional control. Here’s the rule:

 

When the emotional system becomes overactive, it shuts down higher brain functions.

 

Translation: If your emotions are too high, you make poor decisions because the brain prevents you from being able to think straight. The following also happens:

Your mind goes blank.

You miss key pieces of the game.

You overweight the importance of some information, or fixate on irrelevant information.

You know the right answer, but it’s as if your head is in a fog.

You fall back into bad habits

 

Unfortunately, when emotions are overactive, the loss of higher brain functions is something that no one controls. It’s a hardwired part of our brain that isn’t going to change. Many of you know it as the “fight or flight response,” and your mind is essentially malfunctioning as if it were a computer short-circuiting.

While you can’t control the fact that the emotional system shuts down your ability to think, once you see the two implications of this rule, it’s easier to gain control of your emotions and therefore improve your mental game.

First, you must start trying to control your emotions before reaching your emotional threshold (the point where emotions start to shut down higher brain functions); otherwise, you’re fighting an uphill battle. Too often, mental game strategies suggest that it’s easy to think when you’re on tilt. It’s not. Your brain shuts off your ability to think.

 

First, you must start trying to control your emotions before reaching your emotional threshold.

Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης, ανακαλύπτουμε τις αιτίες και τις διορθώνουμε έτσι ώστε πότε να μην φτάσουν ταβάνι τα συναισθήματα μας και μας κυριεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Και να θυμάστε,

Losing hurts more than winning feels good, οπότε κάντε τα κουμάντα σας.

 

Η συνέχεια σε άλλο άρθρο.

 

BetEV©

11/03/2024

                                                                                                                                                                                                                                            

 

Εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε ελεύθερα κάνοντας κλικ στά παρακάτω κουμπάκια.


Εάν θελετε να ενημερώνεστε και να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα αρθρά μας, αφήστε μας το email σας.